AKTUELNO

Gradonačelnik Niša govorio je o rezultatima rada gradskih vlasti u Nišu i istakao da su u planu veliki projekti, da je dosta toga urađeno, a da je svakako najveći uspeh - drastično smanjenje nezaposlenosti.

Prvi čovek Niša Darko Bulatović kaže da je grad vredno radio od prve posete Aleksandra Vučića ovom gradu dok je bio premijer.

- S puno napora smo i samostalno, i uz pomoć Vlade, konsolidovali finansijo stanje u Nišu. Dobrim planiranjem obezbedili smo ovakve rezultate, ali i uz mere štednje koje su bile neophodne. Dugovi dospevaju, a reprogramiranje svega toga nam je jako važno, naravno, uz pomoć vlade u finansijskom smislu - kaže Bulatović.

On ističe da je sve ovo ukupno dovelo do toga da Niš sada ima redovno finansiranje, poslovanje, likvidnost budžeta. Vraćaju se dugovi iz ranijih perioda, a samo u poslednje vreme vraćeno je 30 odsto ukupnog bužeta zaostalih dugova.

- Grad nismo zadužili ni za dinar, što znači da i mi sa lokala možemo da pružimo pomoć velikim investicionim, finansijskim i svakim drugim ulaganjima države u Niš i u jug Srbije. To nam je želja i već pravimo uspešne korake - kaže Bulatović za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Kako kaže, za razliku od vremena kada su fabrike prodavane, radnici otpuštani i nisu primali plate, Niš razmišlja o otvaranju novih fabrika, zapošljavanju, novim radnim mestima, stvaranju uslova za egzistenciju, brigu o ljudima...

Radimo infrastrukturne projekte, koridore, započinjemo novi koridor prema Jonskom moru, rekonstrukciju pruge i izgradnju zaobilazne pruge, čime se stvaraju uslovi za decenijski projekat - izmeštanje pruge iz Niša - kaže gradonačelnik Niša.

On podseća na projekat izgradnje naučno-tehnološkog parka, za koji je sklopljen ugovor, a koji će finansirati država sa 1.800.000.000.

- Niš je decenijama bio grad elektronike i ima sve preduslove da se razvija u ovoj oblasti. Za oko dva meseca počinje i ovaj značajan projekat. Radimo i na izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnju kompletne kolektorske mreže, rekonstrukciju kanalizacione mreže... Ovo je najveći državni projekat u oblasti ekologije i zaptite životne sredine u Srbiji - kaže gradonačelnik za Pink.

Jedan od glavnih ciljeva je, kako kaže, smanjenje nezaposlenosti, te su sve investicije tome podređene.

- Trenutno se u Nišu grade četiri fabrike koje će zaposliti 7.400 ljudi, što je značajno jer će samo od poreza na plate oko 100 miliona ići u budžet grada od čega će se rešavati problemi koji muče ljude. Ovo je pravi put ulaganja, kako bi nam se deo sredstava vraćao - kaže Bulatović, dodajući da je nezaposlenost pala na 26.000.

Foto: TV Pink

Sa Vladom se, ističe, radi na dnevnom nivou i Niš dobija ogromnu podršku. Kada je reč o Niškom aerodrom, on funkcioniše i danas ima veći broj putnika nego ranije.

Država je uložila sve neophodno da se svi sistemi stave u funkciju, obezbedila je kupovinu opreme, a mi smo godinama izdvajali deo novca za plate. Zahvaljujući podršci države i delom grada, možemo da govorimo o 11 redovnih linija, što je značajno za turizam koji je u usponu kada je reč broj turista. Ove godine samo u martu imamo povećanje broja turista od 20 odsto - kaže Bulatović, dodajući da sa puno optimizma gleda u budućnost.

#Darko Bulatović

#Niš

#Novo jutro

'